1 Haziran 2008 Pazar

Modern çiftlikler

17-20 Mayıs tarihlerinde New York’taki Modern Mobilya Fuarı’nda konuşma yapan trend üstadlarından Li Edelkoort, çiftliklerin geleceğin en büyük kaynaklarından olacağını ve bunun sadece yiyeceklerle sınırlı kalmayıp tekstilden yakıta kadar geniş bir etki alanına hakim olacağını belirtmiş.

2050 yılında nüfusun %80’inin şehirlerde yaşayacağı öngörüsünden ve bu sebeple oluşacak ekili-biçili alan ihtiyacından yola çıkarak şehiriçinde gökdelen çiftliklerin ya da dikey tarımcılığın projelendirilmesine de başlanmış durumda. New York Magazine, temiz New York için 4 mimara sipariş verdiği proje çalışmasında en büyük ilgiyi Work AC firmasının “Locavore Fantasia” adında dikey çiftlik projesi görmüş. Fotoğraftan da anlaşılacağı gibi şaheserde yok yok.



Columbia Üniversitesi’nden mikrobiolog Prof. Dickson Despommier’in şehir içindeki tarımsal sürdürülebilirlik üzerine verticalfarm.com sitesinde başlattığı teorik yaklaşım ise gün geçtikçe gelişiyor ve bu projelerin hiç de uzak olmadığını gösteriyor.

Düşünsenize mahallenizde size özel ultra-modern gökdelenlerde yetişen taptaze sebze-meyve. Lojistikten doğan masrafa son, yolda geliyorken ezilen çürüyen düşük kalitedeki ürünlere ise elveda.

Hiç yorum yok: