29 Mayıs 2008 Perşembe

El emeği göz nuru

Gün geçtikçe ne kadar çok kavram hakkında karşılaştırma yapıyoruz. Global yerele karşı, büyük küçüğe karşı, materyalizm maneviyata karşı, vs vs vs. Şimdi bahsedeceğim konu da, bağımsız ruhları, “kendin yap” felsefesini ve büyük markalara karşı elişçiliğini yücelten anlamlı bir hareket. 2009 festivallerinde gösterilmek üzere hazırlık aşamasında olan bağımsız dokümanter yapım "Handmade Nation: The Rise of DIY Art, Craft & Design" için Los Angeles’ta “sessiz sanat açık arttırması” düzenleniyor. Tanınmış ve yıldızı parlamak üzere olan yaklaşık 30 sanatçının ürünleriyle düzenlenen açık arttırmanın tüm geliri filmin yapımına bağışlanacak.

Kitabı da yayınlanacak olan “Handmade Nation”ın temel amacı, geleneksel ya da geleneksel olmayan yöntemlerle pazarda yer almaya çalışan sanatçı, zanaatkar ve tasarımcıların takdir görmelerini ve ekonomik özgürlüklerini artırmak. Zaten Amerika’da bu konuyla ilgili bayağı bir literatür, elişçiliği desteklenmesi üstüne birçok etkinlik mevcut. Filmin bloguna da “indiecraftdocumentary.blogspot.com” adresinden ulaşabilirsiniz.



Etsy; Artsefest; Kinfolk Crafts; Craftmall; Stowecraft online satış yapan sitelerden sadece birkaçı. Türkiye’de bu konu, biraz daha evhanımlarımızın aile ekonomisine katkısı ya da hobi olarak görünse de Atölye Mariposa, My Handwoven ve Elemegi de incelemeye değer.

Not: Aşağıdaki eser, Portekizli sanatçı Joana Vasconcelos’a ait. Elişi ve sanatın birleşimine yönelik süper eserleri var. Nike'in swoosh'undan yola çıkarak tasarladığı da harika.

Hiç yorum yok: