25 Haziran 2008 Çarşamba

Cep telefonu romanları

Teknolojinin beşiği Japonya’da cep telefonu roman (keitai shoosetsu) çılgınlığı yaşanıyor. En çok satan ilk 10 listesinin yarısını cep telefonu romanları oluşturuyor. 20'li yaşların başındaki bu yazarların kitapları, aşk (hatta bizim tabirimizle harbi arabesk) üzerine ve yazım stilleri de SMS gönderirken kullanılan kısaltmalar ve sembollerden oluşuyor. Bloglardan da takip edilebilen romanlar, büyük ilgi gördüğünden aynı zamanda kitap olarak da basılmaya başlanmış.



Cep telefonu romanlarının doğuşu, 2000 yılına denk geliyor. Kişilerin bloglarında roman yazdığını farkeden Maho no irando portalı kendi altyapısında, işleyişi kolaylaştırıcı çözümler geliştirmiş. Ayda 1000 dolar gibi faturalar ödeyenlerin hem bloglarında hem faturalarında düşüşler görülünce cinfikirli cep telefonu operatörleri de SMS için aylık standart paketler çıkarmış. Asıl patlama da zaten bundan sonra yaşanmış.

Bu kitapların içinde en büyük ilgiyi Mika isimli genç kızın yazdığı "Love Sky" almış. 20 milyon kişi tarafından okunan kitap aynı zamanda filme de çekilerek Japonya box office’te 1 numaraya yükselmiş.



Bu konuyla ilgili olarak Japonlar kendi içlerinde edebiyat üzerine tartışmalar yapadursun, ciddi bir sektörün doğduğu da bir gerçek. Bu diğer ülkelerde ne kadar ilgi görür bilinmez ama okyanusun diğer tarafında da Stephenie Meyer’ın vampir aşkları ve alacakaranlık serisi satış rekorları kırıyor. Üstelik “Twilight” filmi, Aralık 2008’de de vizyonda olacak.

Hiç yorum yok: