2 Mart 2009 Pazartesi

Design Indaba 2009

Güney Afrika’nın tasarım konferansı ve beraberinde düzenlenen fuarı Design Indaba dün itibariyle sona erdi. 25-27 Şubat tarihlerinde düzenlenen konferansın konuşmacıları arasında Bruce Mau’dan Li Edelkoort’a Marcel Wanders’ten Patricia Urquiola’ya kadar önemli isimler yer aldı.

Design Indaba’da benim gözüme takılanlar ise öncelikle Black Heart Gang’in sürreel animasyonları... Üçleme olan, “Tale of How” ve “Tale of Then” sitede mevcut ama “Tale of When” bu yıl içinde hazır olacak. Bu arada United Airlines için hazırlanmış “Sea Orchestra” filmini mutlaka izleyin. Animasyonun yükselen değerinden UA iyi faydalanmış.



Diğeri ise Fransız, 5.5 Tasarım Ofisi. Projelerine göz attığımda geçen yıl yaptıkları “Save a Product” çalışması çok ilginç geldi. 2004 yılında önemli bir müşteriden sofra aksesuarlarıyla ilgili bir brief alıyorlar. 2 yıllık çalışmanın sonunda tüm seri şekilleniyor. Ancak basın tanıtımına sadece 2 hafta kala 45.000 adet üretilmiş koleksiyonun satışından toptan vazgeçiliyor. Böyle keyfi bir karar karşısında tasarımcının rolü ne olmalıdır diye sorgulayan 5.5, tüm ürünleri satın alıyor. Başlattıkları “Save a Product” kampanyası ile de her ürünü sadece 1 Euro’ya satışa sunuyorlar. Mesajları da çok net: Tasarımcılar, sadece estetik kaygılar gütmemelidir. “Batan gemiyi en son kaptan terkeder” edasıyla tasarımcı da bu serüven de hem koruyucu hem de şahit görevini üstlenir. Tahmin edebileceğiniz gibi ürünler kapanın elinde kalmış.



O keyfi tavır neydi bilemiyoruz ama basına yansımayan kim bilir ne üretim hataları ya da başarısızlıkla sonuçlanan ürün grupları oluyor da ruhumuz bile duymuyor.

Hiç yorum yok: