26 Şubat 2009 Perşembe

81. Oscar Gecesi’nin tasarım yönetimi

Sinema endüstrisinin kalbi, her yıl olduğu gibi bu yıl da minik altın dev “Oscar” için Los Angeles’ta attı. Geçen yıl izlenme oranlarında yaşanan düşüş, prodüksiyon ekibini yeni yöntemleri denemek için daha da kamçılamış. Malum, anlık sürprizlere alışkın olan gösteri nelere şahit olmadı ki? Oscar’ı kazandığında koltukların üzerinden sahneye fırlayan yönetmen/oyuncu mu istersiniz yoksa kendisine ödülü veren sanatçıyı canlı yayında öpeni mi?



Gösteriden önce bilgi almak isteyenlere ser verip sır vermeyen, hazırlıklar için 1 hafta öncesinden Kodak Tiyatrosu’nu ziyarete kapatan yapımcılar bu yıl sahne tasarımını ilk kez bir mimara emanet etmişler. Annesi de bir koregraf olan David Rockwell, sanat yönü ağır basan, mimarlığın yanı sıra Broadway’deki çeşitli gösterilerin set tasarımcılığını da üstlenmiş bir isim. Kendisine verilen brief de, film karelerinin arka arkaya uzayan görüntülerinden ziyade, oyun içinde oyun havasını yaratacak tiyatro sahnesini oluşturabilmek.



Tabii teknoloji de sağolsun, bu siparişin sonucunda ortaya çıkan: geçmiş yıllara göre daha şık ve sade, en “hit” malzemelerin kullanıldığı, sahne ile misafirlerin daha sıcak ve interaktif bir ilişki kurduğu bir atmosfer. Mesela, sahne zemini, Michelangelo’nun Roma’daki Piazza del Campidoglio’sundan esinlenerek yapılmışken aynı desen seyirci seperatörlerinde de kullanılmış. 92.000 Swarowski kristalinden oluşan perde ile önceki yılların ağır ve nerdeyse statik dekorları dinamizmi yakalamak için hafifletilmiş. Ödüller veriliyorken arka planda kullanılan 19 LED ekranı sahneyi montaj yapılan bir stüdyoya dönüştürmüştü. 2008’de “yaşayan en seksi erkek” seçilen Hugh Jackman’in tek başına ya da Beyonce ile yaptığı gösterilerde sahnede yer alan orkestra ise, ödüller veriliyorken bir anda buharlaşabiliyordu.



Oscar Ödül Töreni’nin yapımcıları, bu gecenin ne kadar büyük bir anlam taşındığının bilinciyle, izleyenlere tam bir “deneyim” yaşatmaya ve bunun sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışıyorlar. Zaten, “en iyi yönetmen” ödülünü kazanan Danny Boyle da konuşmasında bu özel gece için (belki de onca ödülün keyfiyle) Akademi’ye teşekkür etti. İster ürün tasarlayın ister gösteri temel amaç karşınızdakinin sizin duygularınızı hissetmesi, o projeyle mesajınızı algılaması ve yaratmak istediğiniz o dünyayı deneyimlemesini sağlayabilmektir. Mesaj yerini bulmuyorsa hem emek hem de onca masraf, hepsi boş...

Hiç yorum yok: