15 Temmuz 2008 Salı

Yedek yaşamlar

Küçük yaşlarda gelişimin en önemli parçalarından biri oyuncaklar. İster hamur, ister yapboz ister Disney karakteri olsun, her yaş grubu için öne çıkan mutlaka bir oyuncak grubu oluyor. Haziran sonuna doğru Tokyo’da gerçekleşen “Toy Show”da ise sadece miniklere değil, büyüklere yönelik oyuncaklar da beğeniye sunuldu.



90’ların efsane oyuncağı "Tamagotchi"yi de üreten Bandai, 1999’da çıkarttığı Purimopueru bebeğinden bugüne kadar 1 milyondan fazla satmış. Ancak bu sayıya ulaşmalarını sağlayanlar, zannettiğiniz gibi çocuklar değil 50 yaş ve üstü Japon hanımlar. Düşen doğum oranı ve artan yaşlı popülasyonun (5 yıla kadar yaşlı sayısı ile bebek sayısının oranı 2’ye 1 olacak) sonuçlarına karşılık Bandai’nin bu durumu fırsata dönüştürdüğü bir gerçek. Üstelik, parçalanan ailelerin kopan ya da uzaklaşan torunları ile doğum yapmayan kadınlar ebeveynlerine torun yerine bu oyuncaktan hediye ediyormuş.



Yine Bandai’dan çıkan diğer bir oyuncak ise; romantik kumbara: Ikemen Bank ya da nam-ı diğer Handsome Man Bank. Japonların bu seferki yedekleme formülü bekar kadınlara yönelik. Kumbaraya para attığınız anda “Gel buraya da omuzlarına masaj yapıyım” ya da “Senden ayrı kalmak istemiyorum” diyor. 50.000 Yen biriktiğinde ise evlilik teklifi ediyor. Nasıl fikir ama :=)

Hiç yorum yok: