18 Temmuz 2008 Cuma

Arkadaşım robot...

Çek oyun yazarı Karel Capek “robot” kelimesini ilk kez 1920 yılındaki R.U.R. isimli oyununda kullandıktan sonra bir devir de başlamış oldu. Isaac Asimov romanlarıyla hayal gücümüzü daha da zenginleştirirken, Hollywood durumu görsel şölenlere çevirdi.

Devir ise artık robotların günlük yaşamımıza dahil olma devridir. Üretim ve sağlık sektöründe uzun süredir mevcutlar, GPS ve akıllı park etme sistemleriyle sayesinde arabaların da yarı robotik durumları söz konusu. Şimdi ise yaşlılara bakıcı, evlere bekçi ya da temizlikçi, miniklere ise arkadaşlık görevlerini yapma dönemindeyiz.



Malum hem Amerika hem de Avrupa’nın popülasyonu yaşlanıyor. Her ne kadar temel hedef kitle yaşlılar olmasa da I, Robot firmasının Roomba ve Scoomba’sını kullanan yaşlılar hallerinden memnun. Carnegie Mellon Üniversitesi yine yaşlı bakımına yönelik nursebot, Flo, projesi son sürat devam ediyor. Honda ve Toyota’nın araba kadar yarıştıkları diğer bir konu ise yardımcı robotlar. WowWee’nin her geçen gün büyüyen robot ailesi, 7’den 70’e yönelik seçenek sunarken, şirin mi şirin bir dinazorunuz olmasını istemez misiniz?



Brüksel’deki Vrije Üniversitesi’nin yeni projesi ANTY ise hastanedeki çocuklara arkadaşlık etmek üzere geliştirilen ve prototipi bu yıl içinde tamamlanacak olan Probo. Eski çağlardan kalma 3 fil türünden esinlenerek tasarlanan Probo, sadece oyuncak değil, algılayıcıları sayesinde duygulara karşılık verebilecek.

Bu arada, Carnegie Mellon Üniversitesi’nden Prof. Takeo Kanade antropomorfik robotlar için daha çok yolumuz olduğunu belirtse de 2015 gibi Japonya’nın trafik, şehir çöplerinin toplanması, ofis ya da ev güvenliği ihtiyaçları için robotları devreye sokacağını ifade ediyor.

Hiç yorum yok: