2 Şubat 2009 Pazartesi

Ayağını yorganına göre uzat...

Devir, değişiyor ve gelecek nesillere miras olarak sürdürülebilir bir dünya bırakmak istiyorsak değişmek de zorunda. Sahtekarlık, Yeni Dünya’nın tam göbeğinde nice dev kurumları yutmaya başladığında, küresel ekonominin aktörleri önlem almak yerine, soğukta donan insanların uykuya dalması gibi olmayan paranın tatlı sıcaklığına dalıp gittiler, meyvelerini de biz topluyoruz.

Aynı iklim değişikliği politikalarındaki gibi, (en büyük etkiye sahip olan hükümetler hala gerekli önlemleri almazken) bireyler kolektif çalışmalarla değişimi başarmaya, farkındalığı artırmaya çalışıyor.



İşte ekonomik koşulların (zengin/fakir) hepimizi (kriz öncesi döneme göre) daha da zorladığı bir ortamda, Emerging Trends, ticaretin yeni değerler üreteceğini öngörüyor. Mesela, ticaretin ilk hali olan takasın sanal dünyaya yansımalarıyla daha sık karşılaşacağımızı, herhangi bir eşya kadar becerilerimizin de daha sık değiş-tokuş edileceğini belirtiyor. TradeaFavor’ın ya da SwapThing’in yaptıkları tam da bu! Facebook’taki gruplarına dahil olursanız, yetkin olduğunuz konuyu ihtiyaç duyabilecek kişilere duyurup, siz de karşılığında başka birinden bedava bir hizmet/eşya alabilirsiniz. (Ülkemizdeki örnekler, TürkBarter, KoçBarter, AvrasyaBarter, ağırlıklı finansal takasa yönelik)



Eğer “finansal anlamda daha fazla yaratıcı fikire, kriz dalgasından en az zararla çıkmak üzere ipuçlarına ihtiyacımız var” derseniz, kesinlikle WiseBread’i takip edin derim. Yok “beni ancak piyango kurtarır” derseniz, denemeye devam!

Hiç yorum yok: