4 Şubat 2009 Çarşamba

Davos’ta “iyi tasarım/kötü tasarım” tanımı...

International Herald Tribune’ün tasarım eleştirmeni, geçen Aralık ayında Marka Konferansı'na katılanların dinleme fırsatı yakaladığı, Londra Tasarım Müzesi’nin eski küratörü Alice Rawsthorn, yine bir klasiği gerçekleştirerek, Davos’ta tasarım konferansının moderatörlüğünü yaptı. Konuşmacılarla birlikte "iyi tasarım/kötü tasarım"ın tanımını yapmaya çalışmışlar.

IDEO’dan Tim Brown’a göre iyi tasarım, fonksiyonu çok kullanışlı olmalı. Bu yüzden, Flip video kamerası, kaydetme, dosyaları indirme, düzeltme ve gönderme anlamında basit ve kusursuzken, aynı temel beklentileri karşılayamayan Amazon’un Kindle’ı kötü.



Marka danışmanı Brian Collins, efektif olmayan tasarımın ne kadar büyük sonuçlar doğurabileceğini dikkat çekmiş. Amerika’da satılan reçeteli ilaçlar (filmlerden hatırlayabileceğiniz gibi), şeffaf plastik kutular içinde aynı etikette olduğundan sürekli yanlış ilaç alımıyla sonuçlanmış. Büyükannesinin de benzer bir durum yaşaması üzerine olaya el koyan tasarımcı Deborah Adler’in çözümü şu an Target’ın ClearRX ilaç serisinde kullanılıyor.



MOMA’nın Tasarım Küratörü Paolo Antonelli’ye göre ise sadece verimlilik yeterli olmayabiliyor. New York’un "ucuz, etkili ama çirkin" trafik bariyerlerine karşın Enzo Mari’nin tasarladığı ve geleneksel keklerden dolayı “panettone” adını alan Milano’daki bariyerler, “zarif, zevkli ve neşe dolu.” (son sıfata katılıyorum ama ilk ikisi konusunda İtalyan milliyetçiliği ağır basmış sanki, ne dersiniz?)



Hillary Cotham ise, Londra’nın (daha önce bloğumda yer verdiğim, Norman Foster tasarımıyla yenilenecek olan) Routemaster ile bizim de kullandığımız metrobüsleri karşılaştırmış.

Index:Design CEO’su Kigge Mai Hvid’e göre ise iyi tasarım WhalePower’ın biomimik harikası ödüllü rüzgar türbini.



Yves Behar ise sürdürülebilirlik için iyi bir örnek olan Smart Car’ı örnek göstermiş. Doğum yılı 1997’den bu yana düşük satış grafiği çizen Smart, aslında kompakt ve yakıt dostu tam bir şehir arabası. Behar’a göre finansal, teknik ve stil hataları yüzünden Hummer’ın bile estetik konusunda üstünlük tasladığı bir ürün. Tasarımcı, trendin küçük arabalar yönünde esmesi ve gelecek yıl elektrikli versiyonun piyasaya sürülmesiyle Smart’ın dünyaya değer katan misyonunu geri kazanacağını düşünüyor.

Hiç yorum yok: