10 Kasım 2008 Pazartesi

Porsche Design Studio’nun ardından...

8-9 Kasım tarihlerinde Yeditepe Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Porsche Design Studio’nun seminerine Bilgi Tasarım Kültürü’nden dört arkadaşlarımla beraber katıldık ve orginzasyonu yapan firmanın affına sığınarak neyin nasıl yapılmayacağı konusunda sağolsunlar bize bayağı bilgi vermiş oldular:

• Tek güne sığabilecek program nasıl 2 güne yayılır (sunum tekrarlarıyla beraber :=)
• Ödüllü, üstelik lüks tüketim ürünleri tasarlayan tasarım stüdyosunun ürünlerin sergilenme şekli nasıl basit ve sıradan olur.
• Belirtilen programa göre akışa nasıl uyulmaz, vaktinde başlanmaz, kahve molaları yarım saat ya da 40 dk.ya kadar nasıl sarkıtılır (Hiç olmadı kahve aralarında ürün tanıtımları tekrar izlettirilebilirdi)



Seminer sırasında bir öğrencinin de dile getirdiği gibi Porsche Design Studio, üniversiteye tanıtıma gelmişti de acaba biz mi farkında değildik. Sonuçta tasarım ortaya çıkana kadarki ihtiyaçların belirlenmesi, ön araştırma süreçlerini kapsayan metodoloji hakkında da bilgi alamadık. (Herhangi bir üniversitede düzenlenen şirket tanıtımlarından bile daha fazla etkilenerek ayrılabilirsiniz :=( Evet belki bizim beklentilerimiz biraz yüksek kaçabilir ama davet edilen tasarım stüdyosu herhangi bir yer değil.



Peki bu iki günün sonunda ne elde edildi diye sorarsanız, henüz kendi sitelerinde yer almayan ürünleri görme fırsatı yakaladık. Porsche Design Studio’nun şu anki ölçeklerinin kendileri için yeterli olduğunu, daha fazla ya da hızlı büyüme gibi bir öncelikleri olmadığını ancak tasarladıkları ürünlerde fonksiyonelliği ne kadar temel ve önemli bir unsur olarak gördüklerini gözlemledik. Mesela, Eterna için tasarladıkları P6520 Worldtimer ve Poltrona Frau için tasarladıkları Antropovarius koltuk...

Ayrıca, hala konsept aşamasında olan P’Gasus tekerlekli sandalyenin tasarım sürecini, genç tasarımcısı Steffen Ganz’dan dinledik. Ürünü, 2006 yılında üniversite bitirme projesi olan hazırlayan Ganz, şu anda Zall Am See’deki Porsche Design Studio’nun 24 kişilik ekibinden biri.

2 yorum:

rames dedi ki...

banada yollarmısınız tşk

Aslı Ayşen Aydın dedi ki...

rasim bey, ne istemiştiniz?