30 Kasım 2008 Pazar

Sosyal sorunları çözen tasarımcılar...

Bahsettiğim yeni bir konu değil. IDEO’nun, KOBİ ağırlıklı çalışan sivil toplum kuruluşu Kickstart için geliştirdiği MoneyMaker Pump, 1991 yılından bu yana Kenya’da 64.000 yeni işin doğmasını sağlarken, yılda 79 milyon ABD Dolarlık değer de yarattı. OneLaptopPerChild Projesi'nin fikir babası Nicholas Negroponte bilgisayar tasarımında dev markalara hizmet veren Yves Behar ile çalıştı. Design 21, sosyal dönüşümün tasarım aracılığıyla gerçekleşebileceğine inanan tasarımcılar, sivil toplum kuruluşları, bireyler ya da organizasyonların arasında bir ağ oluşturmak için kuruldu.



Bir süredir (sahip olduğu varlıklar düşünülünce öncü olması hiç şaşırtıcı değil) Rockefeller Vakfı da içinde bulunduğumuz sosyal sorunlara çözüm getirmek amacıyla tasarımcılarla biraraya geliyor. IDEO’yla beraber yaptığı ve sonuçlarının 2 kitap halinde sunulduğu çalışma, tasarım firmalarıyla sosyal sektörün nasıl birleştirebileceği üzerine. Ağustos ayında İtalya’da düzenledikleri çalıştayın sonuçlarını ise yine bir tasarım firması Design Continuum derleyip toparladı. Yakın tarihte Gates Vakfı da IDEO ile ortak bir çalışma yürüterek küçükölçekli çiftçiler için “İnsan Odaklı Tasarım” araçkitini hazırladı.



Yıllardır büyük vakıfların, yine büyük bağışlarda bulunarak çeşitli sağlık konularının AR-GE çalışmalarını desteklemesine alışkınız ancak bundan böyle sosyal alanda yaşanan küresel sorunların çözümüne yönelik bu tarz işbirliklerine daha sık rastlayacağımız kesin.

P.S. Pune’de Aralık ayının ilk günlerinde gerçekleştirileceğini beklediğimiz Hindistan Tasarım Festivali, yaşanan son gelişmeler yüzünden 2009 Şubat’a ertelenmiş :=( Support Peace Innovation!

Hiç yorum yok: