21 Kasım 2008 Cuma

İnovasyon mu temellere geri dönüş mü?

İster spor salonlarında, ister açık havada yapılsın her geçen gün spor aktivitelerinde çeşitlilik artıyor.

Mesela, ilk kez Rus bilimadamı Vladimir Nazarov tarafından geliştirilen tüm vücut titreşim sistemi (whole body vibration), PowerPlate’in doğuşuna sebep oldu. Şimdi bu sistem, Pineapple Europe tarafından, kuantum fiziği, Çin tıbbı ve belirli frekansların vücut üzerindeki etkisinin birleşimiyle başka bir seviyeye taşınıyor. 1 saatlik egzersizin etkisini yarım saatte hissetmek zaman fakiri kişiler için önemli bir etken olmalı, öyle değil mi?



Spinning’in babası Johnny Golberg de, sadece bacakları çalıştırmak yetmez diyerek, pedallarla vücudun üst bölümünü de çalıştırabileceğiniz “krankcycle”ı geliştirmiş. Logosu, felsefesi ve satın alabileceğiniz özel atrenman kıyafetleriyle “kranking” değişiklik arayanların ihtiyacını karşılayabilir. Deneyenler, kollarından ateşler fışkırdığını söylüyor.



Sırada, yerçekimine karşı yoga var. Burt Lancaster, Tony Curtis ve Gina Lollobrigida’nın oynadığı meşhur “Trapez” filmi unutulmazlarım arasındadır. İşte şimdi binbir çeşit yoganın son versiyonu yer çekimine karşı yapılanı. Hamak sistemi, ileri seviyedeki ters pozisyonlar için hafif bir trapez fonksiyonu sağlıyor. Yaratıcısı 1990 yılında “AntiGravity” akrobatik performans grubunu kuran Cristopher Harrison.



Son olarak ise, Casino Royale’in siyah beyaz açılış sahnesinin ardından başlayan müthiş kovalamacanın aktörlerinden, Sebastien Foucan. Afrika kökenlerinden etkilenerek kendi tekniğini geliştirmiş olan Foucan’ın stilini benimseyerek koşanlar yurtdışında çoğalıyor. Amaç, vücudu doğaya daha doğru adapte edebilmek. Eğer, Exuberant Animal’ı ziyaret ederseniz göreceksiniz ki, halat çekmek, tek ayak üstünde duruyorken birinin dengenizi bozması, atlayarak, zıplayarak, slalom yapar gibi koşmak, vücudun üstündeki hakimiyeti ciddi artıran fiziksel faaliyetler...



“Biomimicry” gibi yakında spor salonlarında da aslan gibi avını takip etme, maymun gibi daldan dala uçma dersleriyle ya da Libero’nun şirin reklamındaki gibi en iyi yoga hocası bebekten çıkar misali uygulamalarla karşılaşır mıyız, ne dersiniz?

Hiç yorum yok: