13 Kasım 2008 Perşembe

Krizin göbeğinde İstanbul tanıtımı...

Dünyada yaşanan krizin etkilerinin önümüzdeki yıl daha çok hissedileceğini hepimiz iyi biliyoruz. Gerileme, duraklama, çöküş... ne derseniz diyin. Herkes kendi payına düşeni en az hasarla atlamaya çalışacak diye umut ediyoruz. Düşünsenize, koskoca İngiltere bile, “başımıza gelecekleri bilseydik, Olimpiyatlara evsahipliği için yarışmazdık” dedi.


© Bülent Erkmen

Kriz, kimileri için fırsat barındıracak denildiğinden yaklaşan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projelerini önemli buluyorum. İstanbul 2010 AKB Ajansı, siteyi yenilemiş, yaptığı ve yapacağı projeleri de güncellemiş. İster istemez krizden onlar da etkilenir mi, yoksa çoktan bütçe onayları alındı ve tam gaz ilerleyebilecekler mi diye düşünmeden edemedim. Eğer etkilenirlerse diye acaba niş çalışmalar da düşünüyorlar mı?

Ya da herkesin harcamalarını gözden geçireceği, en gerekli şeylere para ayıracağı konuşuluyorken, Kültür Başkenti olarak yapılacakların hedef kitlesi, sadece yerli turist mi olacak? Analist bir dostum, bu tarz krizlerde hisse senedi açısından ilk etkilenenlerin havayolları şirketleri olduğunu belirtmişti. Üstelik, yurtdışından yapılan rezervasyonların her zaman daha uygun fiyatlı olduğunu da biliyoruz ama rekabet had safhadayken ev değiştirme sitelerini kullanmak bir alternatif olabilir mi?



Mesela, yakın tarihte, İstanbul’da bir konferansa katılan Mark Tungate, bloğunda Pera Palas’ı ne güzel anlatmış. Eminim, bu tarz çalışmalar niş bulunuyordur ama günümüz daha fazla deneyimin ağızdan ağıza yayılması değil mi? Wagamama ve McDonald’s geride bırakarak İngiltere’nin 1 numaralı restoran zinciri sahibi olan Gordon Ramsay’i İstanbul’a davet edip etkilendiği tadlardan çıkaracağı bir menüyü İngiltere’deki programında sunması bir cazibe yaratmaz mı? Louis Vitton’un derhal bir İstanbul rehberi çıkartması sağlanamaz mı? Second Life’ta sanal İstanbul turu? Dünyanın neresinde olursanız olun Manolo Blahnik tutkunları, İstanbul ayakkabılarından satın alıyorken şehri bizzat yaşamaları için kutunun üzerine ufak bir davet yazısı?

Hiç yorum yok: