12 Mayıs 2009 Salı

Kağıdın gücü adına...

Ekoloji, çevreci duruş ya da sürdürülebilirlik. Hangi sebebi sayarsanız sayın, “kağıt” hep değerliydi şimdi daha da değerli. Geri dönüşüm için önemli bir hammadde olan kağıt, form ve fonksiyon açısından tasarımcıların gözbebeği. İster tek kullanımlık yemek takımı ister karo olsun, yaratıcılığın sonu yok. En önemlisi de dayanıksız gibi görünen kağıt, inovatif yaklaşımlarla mutfak tezgahı bile olabiliyor.


© Wasara


© Straw Sticks and Bricks


© PaperStone

Hem inovasyon hem de tasarımı birleştiren en yeni örnek ise, Parapu Chair. İsveçli araştırma laboratuarı PulpLab, tamamıyla geri dönüşebilen ve hammaddesi kağıt olan DuraPulp ürününü yaratıyor. Sadece 2 mm kalınlığında olan hammadde için 2003 yılından beri çalışma yürütülüyor. İsveç’in önemli mimarlık stüdyolarından (ürün tasarımı da yapıyorlar) Claesson Koivisto Rune da çocuklara yönelik rengarenk Parapu’ları tasarlayarak Milano Tasarım Haftası’nda görücüye çıkarıyor.



Inhabitat’ın da belirttiği gibi kağıt ile diğer malzemelerin birleşiminden oluşan yeni nesil hammadeler, nanokağıt ya da köpükkağıt, doğmak üzere. Araştırmacıların, tasarımcıların, üreticilerin dikkatine!

Hiç yorum yok: