30 Aralık 2008 Salı

2009 ve sonrası için öngörüler...

World Future Society’nin “Outlook 2009” başlıklı raporu, The Futurist Dergisi’nin Kasım-Aralık 2008 sayısında yayınlanmış. Nasıl olacak gelecek derseniz:


(Inplant Eye)

1. 2030’a kadar her dediğimiz ve yaptığımız kaydedilebilir olacakmış. Nanoteknoloji sayesinde herkesin kendine ait bir IP adresi olacak, kaydetme kapasitesinin bir sınır olmayacağı gibi, herşey kaydedilebilir olduğundan, değiştirilebilir de olacak :=)
2. Teknolojinin gelişimi sayesinde bioşiddet ve suçlar doğacak.
3. Peki, bu suçları kim çözecek? Haliyle yeni meslek sahipleri. Mesela, bilgisayar ve dijital suç uzmanları...Bir diğer alternatif, tıp ya da biyoloji okudunuz ama üstüne pazarlama, hukuk ya da bilgi teknolojileri yüksek lisansı yaptınız. Öğrenciler, seçim yapıyorken marka olmuş üniversiteler kadar geleceğin mesleklerine yönelik program geliştiren üniversiteleri de tercih etmeleri ayrıştırıcı olacak diye inanıyorum.
4. Ortak bir dünya hukuğu hayal olsa da ülkelerin adli sistemleri birbiriyle iletişim halinde olacak.
5. Sürekli ama sürekli kendimizi geliştirmek zorunda kolacağız. Hatta bazı eğitimleri aldığımızda yeni bir gelişme ya da iyileştirme gerçekleştirildiğinden öğrenilenler de eskimiş olacak.
6. Hani tükürük partileri yapılıyor, DNA’nıza yönelik teşhisler önceden konulacak demiştik. İşte genetik çalışmaların geleceği nokta da (o kadar sert olur mu bilemedim ama) Scarlett Johansson ile Ewan Mcgregor’un filmi “The Island”daki gibi olabilir. Lüks segmente yönelik organ üreten klinikler, sonra bunların çakma versiyonları, vs...
7. Zaten yeteri kadar kalabalıktı ama 2030’a kadar dünya nüfusunun %60’ı şehirlerde yaşıyor olacak.



Geçen yüzyıllarda yaşayan büyük düşünürlerin, sahip oldukları kısıtlı teknolojiyle birçok şeyi başarmaları, hayal etmeleriyle; bizlerin geleceği okumak ya da öngörüde bulunmanın ötesinde çoğu konuda resmen geleceği inşa ediyor olmamız arasında fark var diye düşünüyorum. Önemli olan, kişisel hataları tekrarlar gibi, ekonomik krizleri kroniğe dönüştürmemek, ülkeler ya da dinler arasındaki düşmanlığı devam ettirmemek. Tabii yılların birikiminde bu mümkün mü? Gelecek yıllar gösterecek :=)...

1 yorum:

Volkan Yazıcı dedi ki...

Gelecekle iligli tahminlerden ziyade, geleceği bilinçli olarak yönlendirmeyi amaçlayan Venus Project
(http://www.thevenusproject.com/)
ve bunla bağlantılı olarak "Zeitgeist: The Movie" ve "Zeitgeist: Addendum" dan bahsetmek istedim. her ne kadar bi' kısmı uçuk gelse de "Neden olmasın" demeden de geçemiyorum. tıpkı burda sıralanananlar gibi...

Zengin ya da fakir olmak ya da her hangi bir dine mesub olup olmamak bi' şekilde insanları mutlu etmiyor. En azındna öyle görünüyor. Mevcut durumda bir terslik olduğu ise açık.

umarım mutsuz ölmeyiz...