10 Ekim 2008 Cuma

Bizi izleyen araştırmacılar...

Geleceğin telefonuna yön verecek araştırmaları Nokia nasıl mı yürütüyor? Ya da Xerox, doküman yönetiminde devrim yapacak inovatif fikirler öncesinde nasıl mı çalışıyor? 7/24 insanlarla yaşayıp, gözlemleyip, 3 ya da 5 ayda değil, gerçekten yıllarını vererek çalışıyor.



Jan Chipchase’i yakından takip edeceğimi daha önce paylaşmıştım. Katıldığı konferanslardaki fotoğraflarına bakıldığında Nokia'daki günlerinin nasıl geçtiğini, insanlarla nasıl vakit geçirdiklerini, kendi yol hikayelerini ve kıtalararası çalışma alışkanlıklarını gözlemleyebilirsiniz. Ya da Xerox’u takip ederseniz, daha çok yeni lansmanını yaptığı silinebilir kağıdı hayata geçirme aşamasında; “kullandığımız makineler”, “nasıl çalıştığımız” ve “doküman” gibi 3 temel konu üzerine yürüttüğü araştırmaları inceleyebilirsiniz.



Xerox, inovasyon merkezi Palo Alto’da tekrar kullanabilen kağıt ya da ışığı "şeffaf mürekkep" şeklinde kullanmak üzere teknolojik çalışmalar tabii ki yürütüyor. Ancak aynı anda Amerika, Kanada ve Fransa’daki araştırma merkezlerindeki sosyolog ve etnograflardan oluşan ekipleriyle de çalışmanın geleceğine yönelik araştırmalar düzenleyerek iş ortamının nasıl şekilleneceğine dair projeler de gerçekleştiriyor.

Xerox’un inovasyon çalışmalarının arkasında Sophie Vandebroek var. Geçen yıl Bush tarafından Ulusal Teknoloji Madalyası ödüllendirilen Vandebroek'un hem iş hem de özel hayatı hakkında biraz daha bilgi almak isterseniz, bu makaleyi okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok: