17 Eylül 2008 Çarşamba

Gen araştırmaları ve tükürük partileri...

Google’ın kurucularından Sergey Brin’in eşi biyolog Anne Wojcicki, 23andme adında kişisel genetik testleri yapan bir firma kurarak, 399 dolara gen haritanızı çıkarıyor. Test tüpüne DNA örneğinizi bırakıyorsunuz, 23andme’ye postalıyorsunuz, 1 ayın sonunda web üzerinden test sonuçlarını görebiliyorsunuz. Eminim, bu kadar teknik bir konuda uzman yardımına ihtiyaç olacaktır. Peki, 23andme nerden çıktı, tabii ki New York Times’da yayınlanan bir makaleden.



Anne Wojcicki ve ortağı, New York Moda Haftası’nda Amerika’nın yüksek sosyetesinin davetli olduğu bir parti düzenleyerek jet-set’in DNA örneklerini toplamış. Kimler kimler yok ki: Rupert ve Wendi Murdoch, Diane von Furstenberg, Harvey Weinstein (zaten projenin finansörleri arasında), Sergey Brin, vs.



Tabii ki bu partiyi şov olarak değerlendiren ya da yaptıkları işi bilimsel devrim olarak nitelendirerek daha ciddi yaklaşılması gerektiğini savunanlar yok değil. Ancak Sağlık Bakanlığı bu hizmeti çok önceden sunmaya başlayan deCODEme ve Navigenics 'in de dahil olduğu nerdeyse 3 düzine firmaya uyarı mektubu göndererek, lisansları olmadığından New York’ta böyle testler yapmamaları için uyarmış.

Dünyanın sayılı zenginlerinden ve dahilerinden bir kişinin eşi olarak hem sosyal çevrenizi hem de uzmanlığınızı bu şekilde kullanmak ciddi bir fırsat değil mi? Kaldı ki Google kurucularının internetten çok daha farklı alanlara yatırım yaptıkları biliniyor. bakalım yakın zamanda başka neler duyacağız. Bu arada, eğer türkçe okumak istiyorum derseniz bir süredir Capital’de de yazan Dr. Serdar Savaş’ın Genar’ını ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: