19.20.21’in açılımı; 19 şehir, 20 milyon nüfus ve 21. yüzyıl. Londra, Tokyo, New York, Pekin, Rio ve İstanbul gibi yüzyılımızın yükselen değeri “süperşehir”ler üzerine bir çalışma. 1800’lerde dünya nüfusunun sadece %3’ü şehirlerde yaşarken bu rakamın 2050’de 2/3 olarak değişmesi öngörülüyor. Şehirlerin yüzyıllara göre nüfus gelişimlerini gösteren sayıların nasıl katlanarak büyüdüğünü açılış sayfasındaki sunumda görebilirsiniz. Mesela yıl 1000 iken, ilk 10 şehirden biriyiz ve nüfusumuz 300.000. 1800’de 570.000 olmuşuz. 2005’te nerdeyse 10 milyon (ve bu sayının şu an ne olduğu hala şaibesini korusa da ne kadar kalabalık olduğumuzu bizzat yaşıyorsunuz).
Peki projenin temel amacı ne? Küresel bir dünyadan bahsederken (aynı coğrafyadaki iki şehir bile birbirine benzemeyen özellikler barındırırken) metropollerin, bu kadar hızlı büyüyen nüfusu nasıl kaldıracağı, özel ya da kamusal kurumların ihtiyaçlara yeterli derecede yanıt verip veremeyeceği. Bu yüzden 5 yıl boyunca 19 süperşehirde sürecek araştırma, hem karşılaştırmalı hem de istatiski bilgi sunmayı hedefliyor. Demografiden altyapıya, enerji kullanımından afet riskine kadar toplam 14 başlıkta incelenecek şehirler hakkındaki bilgiler, internet, yazılı ve görsel basın, sergi ve seminerler aracılığıyla paylaşılacak.
İlk serginin, bu yıl içinde Singapur’daki ArtScience Müzesi’nde gerçekleşmesi planlanıyor. Projenin sonuçlarını, ne kadar gerçekçi olduğunu, geleceğimize nasıl ve ne kadar ışık tutacağını hep birlikte göreceğiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder