Gen uzmanı, afet koordinatörü, robot tamircisi, karantina bekçisi, uzay turu rehberi... 2016’ya kadar karşılaşabileceğimiz meslek isimleri. Peki ya tarih olacak meslekler: elektronik paranın doğuşu ve kendin-okut kasalar sayesinde kasiyerler, film makinisti, CD satışı yapan dükkanlar ve müdürleri, Wikipedia’nın doğuşuyla ansiklopedi yazarları, alternatif enerji kaynakları sayesinde petrol işçileri (?)... Tabii ki retroluğun hala revaçta olması sebebiyle öldü denilen meslekleri yapmaya devam eden kişiler çok büyük paralar da kazanabilirler, bunu da atlamamak lazım. Hiç ölmeyecek meslekler ise: Politikacılar, fa..şeler, vergi memurları, cenaze levazımatçıları, din adamları, sanatçılar, suç işleyenler ve düzeni koruyacaklar, berberler (ya da saç tasarımcıları mı demeliyim :=)
Bunları bir yana bırakacak olursak, U.S. Department of Labor’ın açıkladığı araştırmaya göre 2014’e kadar öne çıkacak meslekler ağırlıklı sağlık ve bilgi işlem alanlarında olacak. Doktorlar, evde ya da yaşlıların bakımı için hemşireler, fizik tedaviciler, dişçiler, yazılım ya da ağ mühendisleri (World Wide Web, segment yöneticileri, vs.)... Ancak, küreselleşen dünyada yükselmek isteyenlerin birden fazla ülkede görev yapması, popüler mesleklerin sınırötesi olması nedeniyle ikinci bir dili mükemmel konuşmak da şart olacak. Aynı zamanda yaşam boyu eğitim ve bu sektörün nitelikli işgücüyle beslenmesi de aranan bir özellik olacak. Tabii, ilk günden yükselmek isteyenlerin ayak işi olarak gördüğü bazı mesleklerin robotlara yüklenememesi sebebiyle de uzun yol şoförlüğü, teknisyenlik, satış temsilciliği ise doldurmakta zorlanılan alanlar olacak.
Bu arada, başında “bio” olan her meslek de yükselişte. Bio-madencilik, bio-mühendislik, bio-mimikçilik, vb... “Çocuğum neyle mutlu olacaksa, o işle uğraşsın, bizim çektimlerimizi çekmesin” diyen ebeveynlerin yine de ilgilenmesinde fayda var. Ne olur, ne olmaz!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder